torstai 10. syyskuuta 2020

Bastionin tunnelit

Kun mie ennen matkaa näin täältä kuvia, olin että wow pakko päästä!

Missä? Paljonko?

Raatihuoneentorilta 600m. 14€ Kiek in de kök museon yhteislipulla. TallinnCardilla ilmanen 😊

Mitä?

Tää kuuluu osaksi Kiek in de Kök museota. Lueskelin tästä ennen reissua ja huomasin, että on sovellus mikä kannattaa ladata. No latasin sen jo ennen reissua valmiiksi ja todellakin suosittelen sitä 😊

Ja koska tää sijaitsee maan alla, täällä oli viileä, joten ei kannata mennä shortsit jalassa tänne. Meillä sattu muutenkin vesisade ja viileä päivä, niin pitkät vaatteet oli jo valmiiksi päällä. Täällä on vaan n. 8-10 astetta. 

1600-luvulla rakennettu tunnelisto ja se kiertää Tallinnan vanhankaupungin alueen alla. Yhdessä kaupunginmuurin ja tornien kanssa tunnelit muodostaa täydellisen puolustusjärjestelmän.
Tunneleiden tarkoitus oli piilottaa sotilaiden ja ammusten liikkeet vihollisilta sekä sieltä vakoiltiin vihollisia. 1700-luvulla käytävillä alettiin säilyttämään tavaraa.
Kohde poistettiin sotilaallisten kohteiden luettelosta 1857, rakennettiin Inkerin ja Ruotsin bastioneihin puistot. Toisen maailmansodan aikana tunnelit toimivat pommisuojina. Neuvostoaikana näitä kunnostettiin ja lisättiin mm sähköt.

1990-luvulla Virossa koitti vapaus, silloin kadulla alkoi näkyä paljon kodittomia ja osa heistä asui tunneleissa, löysi turvaa, vaikka vesi, sähkö ja ilmanvaihto puuttui, mutta oli tasainen 8-10 asteen lämpötila.

2005 alettiin putsata museota varten eli kaikki joutui lähtemään.
Käytävä valmistunut 2010. 

Bastionin tunnelit on rakennettu Erik Dahlberghin ohjeitten mukaan. 3 bastionia, Skoonen bastioni on vanhankaupungin pohjoisreunalla satamaa vastapäätä, Ruotsin bastioni on Toompean juurella ja Inkerin bastioni on tämä mihin pääsee vierailulle.

 

Tunnelin lopussa on myös Kiviveistosmuseo, Inkerin bastionissa.

Viimeinen koditon täällä oli rajavartija Jüri, hän ei olisi halunnut lähteä.

Tunneleissa oleskeli punkkareita.
1950-luvulla näihin rakennettiin väestönsuojia. Pidettiin väestönsuojeluharjoituksia, piti totutella kaasunaamarin käyttöön, vauvoille ei ollut omia kaasunaamareita, heille oli tuommoinen lemmikin kuljetuslaatikolta näyttävä laatikko.

Olga Ivanovna Petrova – päivystävä järjestysupseeri
Puhuttiin että täällä asui myös aave.
Laine Mõisamaa pommisuojassa isoäitinsä kanssa.
Vessat.
Portaat alas: Tässä oli ennen muuri, jolla melkein sata vuotta sitten suljettiin pääsy eteenpäin. Muuri piti rakentaa koska alempana olevat käytävät täyttyivät vedellä. Käytävän sulkeutunut seinä avattiin 2004, joten nämä ovat alkuperäisessä asussaan.
Kaupunkiin oli levinnyt rutto ja Ruotsin oli pakko antautua 1710. Venäjän Pietari Suuren johdolla eteenpäin.
Kiviveistosmuseo.

Eri tavoin työstettyä kalkkikiveä. Vedenvallassa ollut. Harvinainen, koska harvoin koko museo on rakennettu samasta aineesta kuin näyttelyesineet.

Salit: Aurinkosali, aurinkokellot (eivät tietenkään näytä aikaa). Surmasali, hautakiviä. Edenin puutarha eli paratiisi, aatameja ja eevoja.

Kalkkikivi Tallinnan tärkeimpiä vientituotteita. 
Suosittelen tätä kyllä kaikille ♥!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Piristä päivääni! :)